Było nam bardzo miło gościć Was na imprezie z okazji 2 urodzin Studia Emulsji. Wiele z Was zgłosiło się do nas podczas imprezy i po z prośbą o przepisy na nasze lekkie przystawki które można było skosztować podczas urodzin. Wszystkie przygotowałyśmy same, a więc z chęcią podzielimy się naszym know-how.
Wrapy z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem
- Tortilla pszeniczna albo pełnoziarnista
- Serek śmietankowy (a’ la Philadelphia)
- Suszone pomidory
- Świeży szpinak
- Pierś z kurczaka
Podsmaż pierś z kurczaka w przyprawie gyros i odstaw aż ostygną (wystarczy dodać niewielką ilość oliwy). Wrapy wysmaruj cienko serkiem śmietankowym, połóż szpinak, suszone pomidory i kurczak – i zwiń ciasno. Pokrój w cienkie paski (2-3cm) i serwuj jako przystawkę.
Crostini z granatem i pistacjami
- Bagietka w stylu cibata
- Świeży granat
- Pistacje
- Miód
- Serek śmietankowy (a’ la Philadelphia)
Bagietki wysmaruj cienko serkiem śmietankowym, połóż pokrojone pistacje i granat, polej lekko miodem (płynnym)… i gotowe!
Lekka sałatka z rucolą, żurawiną, pieczonym jabłkiem i orzechami włoskimi
- rucola
- sałata lodowa
- słodkie jabłka
- żurawina suszona
- orzechy włoskie
Pokrój słodkie jabłka w kostkę, wrzuć na patelnię (bez tłuszczu, jabłka wypuszczą swój sok w którym się będą gotować), poczekaj aż zmiękną i dodaj żurawinę i orzechy – wszystko razem lekko pogotuj. Odstaw aż ostygnie, potem wymieszaj z rucolą i drobno pociętą sałatką lodową. Można dodać oliwy i doprawić do smaku.
Izraelski kuskus z kurczakiem, pomidorami koktajlowymi, serem fetą, cytryną i miętą
- kuskus
- pierść z kurczaka
- pomidorki koktajlowe
- ser feta
- cytryna
- świeża mięta
- przyprawa: papryka wędzona
Zalej kuskus gorącą wodą (w proporcji podanej na opawaniu kuskusu) i odstaw na bok. Pokrój pierść z kurczaka na małe paski i podsmaż doprawiając do Twojego smaku. Do garnka wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pogotuj kilka minut, potem dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka, dodaj paprykę wędzoną, sól/pieprz według uznania, sok z cytryny i swieżą miętę. Następnie dodaj kuskus i ser feta pokrojony w kostki i wszystko razem wymieszaj. Odstaw aż ostygnie, podawaj na zimno. Do ozdoby można dodać listki świeżej mięty
Chleb razowy z gucamolę, krewetkami i kiełkami
- avocado
- limonka
- czosnek
- świeże krewetki z zalewy
- kiełki
- czarny sezam
- chleb razowy
Przygotuj guacamolę według Twojego ulubionego przepisu – my polecamy dodać do zmielonego avocadu sok z limonki, sól, pieprz i świeży czosnek. Pokrój chleb razowy na małe kawałki, posmaruj grubo guacamole, położ po krewetce / dwóch na górę, i posyp czarnym sezamem i kiełkami. Proste, lekkie i zdrowe, pycha!
Krakersy z chorizo, mozarellą i swieżą bazylią
- słone krakersy
- hiszpańska kiełbaska chorizo
- mozarella (duża)
- swieża bazylia
Pokrój kiełbasę chorizo i mozarellą na cieńkie plasterki, połóż po kawałku na krakersie, i dołóż po listku bazyli dla smaku i ozdoby.
Koreczki z pomidorkami koktajlowymi, mozarellą i świeżą bazylią
- kulki mozarella
- pomidorki koktajlowe
- świeża bazylia
- multum wykałaczek
Kulki mozarelli i pomidorki koktajlowe przekrój na pół (chyba, że nie są za duże i można je serwować w całości). Rozpocznij nabijanie koreczków: pomidorek, liść bazyli, mozarella… aż do znudzenia. 🙂