Przepisy na lekkie przystawki z imprezy urodzinowej

 

 

 

 

 

 

Było nam bardzo miło gościć Was na imprezie z okazji 2 urodzin Studia Emulsji. Wiele z Was zgłosiło się do nas podczas imprezy i po z prośbą o przepisy na nasze lekkie przystawki które można było skosztować podczas urodzin. Wszystkie przygotowałyśmy same, a więc z chęcią podzielimy się naszym know-how.


Wrapy z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem

  • Tortilla pszeniczna albo pełnoziarnista
  • Serek śmietankowy (a’ la Philadelphia)
  • Suszone pomidory
  • Świeży szpinak
  • Pierś z kurczaka

Podsmaż pierś z kurczaka w przyprawie gyros i odstaw aż ostygną (wystarczy dodać niewielką ilość oliwy). Wrapy wysmaruj cienko serkiem śmietankowym, połóż szpinak, suszone pomidory i kurczak – i zwiń ciasno. Pokrój w cienkie paski (2-3cm) i serwuj jako przystawkę.

Crostini z granatem i pistacjami

  • Bagietka w stylu cibata
  • Świeży granat
  • Pistacje
  • Miód
  • Serek śmietankowy (a’ la Philadelphia)

Bagietki wysmaruj cienko serkiem śmietankowym, połóż pokrojone pistacje i granat, polej lekko miodem (płynnym)… i gotowe!

Lekka sałatka z rucolą, żurawiną, pieczonym jabłkiem i orzechami włoskimi

  • rucola
  • sałata lodowa
  • słodkie jabłka
  • żurawina suszona
  • orzechy włoskie

Pokrój słodkie jabłka w kostkę, wrzuć na patelnię (bez tłuszczu, jabłka wypuszczą swój sok w którym się będą gotować), poczekaj aż zmiękną i dodaj żurawinę i orzechy – wszystko razem lekko pogotuj. Odstaw aż ostygnie, potem wymieszaj z rucolą i drobno pociętą sałatką lodową. Można dodać oliwy i doprawić do smaku.

Izraelski kuskus z kurczakiem, pomidorami koktajlowymi, serem fetą, cytryną i miętą

  • kuskus
  • pierść z kurczaka
  • pomidorki koktajlowe
  • ser feta
  • cytryna
  • świeża mięta
  • przyprawa: papryka wędzona

Zalej kuskus gorącą wodą (w proporcji podanej na opawaniu kuskusu) i odstaw na bok. Pokrój pierść z kurczaka na małe paski i podsmaż doprawiając do Twojego smaku. Do garnka wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pogotuj kilka minut, potem dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka, dodaj paprykę wędzoną, sól/pieprz według uznania, sok z cytryny i swieżą miętę. Następnie dodaj kuskus i  ser feta pokrojony w kostki i wszystko razem wymieszaj. Odstaw aż ostygnie, podawaj na zimno. Do ozdoby można dodać listki świeżej mięty

Chleb razowy z gucamolę, krewetkami i kiełkami

  • avocado
  • limonka
  • czosnek
  • świeże krewetki z zalewy
  • kiełki
  • czarny sezam
  • chleb razowy

Przygotuj guacamolę według Twojego ulubionego przepisu – my polecamy dodać do zmielonego avocadu sok z limonki, sól, pieprz i świeży czosnek. Pokrój chleb razowy na małe kawałki, posmaruj grubo guacamole, położ po krewetce / dwóch na górę, i posyp czarnym sezamem i kiełkami. Proste, lekkie i zdrowe, pycha!

Krakersy z chorizo, mozarellą i swieżą bazylią

  • słone krakersy
  • hiszpańska kiełbaska chorizo
  • mozarella (duża)
  • swieża bazylia

Pokrój kiełbasę chorizo i mozarellą na cieńkie plasterki, połóż po kawałku na krakersie, i dołóż po listku bazyli dla smaku i ozdoby.

Koreczki z pomidorkami koktajlowymi, mozarellą i świeżą bazylią

  • kulki mozarella
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia
  • multum wykałaczek

Kulki mozarelli i pomidorki koktajlowe przekrój na pół (chyba, że nie są za duże i można je serwować w całości). Rozpocznij nabijanie koreczków: pomidorek, liść bazyli, mozarella… aż do znudzenia. 🙂